Skip to content

Vragen over Informatieplicht energiebesparing?

Vragen over Informatieplicht energiebesparing?

Informatieplicht energiebesparing

Samen met IMR aan de slag

De informatieplicht energiebesparing is voor bedrijven of instellingen die per pand meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar gebruiken. U bent dan verplicht om aan het bevoegd gezag te melden welke energiebesparende maatregelen uw bedrijf heeft getroffen. Per 1 juli 2023 is de energiebesparingsplicht aangescherpt en daarmee vallen meer maatregelen en meer bedrijven en instellingen onder de plicht om het energieverbruik waar mogelijk te verlagen of te verduurzamen.

Bedrijven en instellingen moeten uiterlijk op 1 december 2023 via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rapporteren over de maatregelen. Mis deze deadline niet.

Wie moet er voldoen?

De informatieplicht houdt in dat de drijver van de inrichting de genomen energiebesparende maatregelen rapporteert aan het bevoegd gezag. In de regeling vanaf 2023 wordt onderscheid gemaakt tussen eigenaar en huurder/gebruiker van het gebouw, tussen activiteit gebonden (processen en faciliteiten) en gebouwgebonden maatregelen. Benieuwd aan welke energie- en rapportageplicht u moet voldoen? Bekijk het stappenplan >

Op grond van het Activiteitenbesluit Milieubeheer bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder (energiebesparingsplicht).

Vraag direct advies aan
Vacature: Zij-instromer bij IMR
IMR Advies

Erkende maatregelen en onderzoeksplicht

Bedrijven en instellingen kunnen gebruikmaken van de ‘Erkende maatregelenlijst energiebesparing’. In deze Erkende maatregelenlijst zijn 149 verschillende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder per bedrijfsactiviteit opgenomen.

Voor grote energiegebruikers met een jaarlijks gebruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 gas(equivalent) is er een onderzoeksplicht. Deze bedrijfsvestigingen moeten een onderzoek uitvoeren naar alle kosteneffectieve maatregelen en een uitvoeringsplan opstellen voor maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

IMR helpt met informatieplicht energiebesparing

IMR vult met u de Wetchecker in en neemt samen met u door aan welke verplichtingen u moet voldoen. Als blijkt dat u moet voldoen aan de informatieplicht energiebesparing, dan inventariseren we met u de status van de Erkende maatregelen (EML) van uw bedrijf. Vervolgens kan IMR als intermediair voor u de melding invullen in het eLoket van RvO.

Samen met IMR aan de slag!

Samen werken we aan een duurzamere toekomst en daarbij doorlopen we de volgende stappen:

  • Kijken of u verplicht bent om te voldoen aan de energiebesparingsverplichtingen.
  • Het inventariseren van de genomen energiebesparende maatregelen.
  • Het vinden van de relevante erkende maatregelen energiebesparing voor uw bedrijf.
  • Identificatie en registratie van kansen voor verbetering van de energieprestaties.
  • Het invullen van het eLoket met de tot nu toe uitgevoerde, en nog uit te voeren, maatregelen.
  • Opstellen en afhandelen van het plan van aanpak met energiebesparende maatregelen.
  • En nog veel meer!
Neem contact op

Meer weten?

Wilt u meer informatie over milieu en energie? Wij vertellen u graag meer en ondersteunen u op verschillende vlakken.

Bekijk meer

Neem contact op

Geen vraag is te raar of te moeilijk. Wij helpen iedereen.

Stel hieronder uw vraag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back To Top