Ga naar hoofdinhoud

Met een ISO 22000 certificering toont u aan klanten aan in welke mate uw bedrijf voldoet aan de eisen op het gebied van voedselveiligheid en HACCP. Alle ondernemingen die eet- en drinkwaren voor mens of dier bereiden, verwerken, behandelen of vervoeren, moeten veilig met voedsel omgaan. Het Warenwetbesluit Hygiëne van levensmiddelen is de nationale uitvoering van Europese Hygiëneverordening 852/2004.

Waarom NEN-EN-ISO certificering?

Middels de certificering toont u aan klanten aan in welke mate uw bedrijf voldoet aan de eisen op het gebied van voedselveiligheid en HACCP. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • HACCP-certificatieschema “De eisen voor een op HACCP gebaseerd Voedselveiligheids-systeem” van de stichting Certificatie Voedselveiligheid.
  • NEN-EN-ISO 22000 “Voedselveiligheid managementsystemen – eisen aan een organisatie in de voedselketen” stelt eisen aan een managementsysteem voor voedselveiligheid gericht op alle schakels in de voedselketen.

Werken volgens HACCP Principes

De organisatie moet dus volgens HACCP-principes werken. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Dit is een is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. HACCP benoemt de gevaren voor de voedselveiligheid in het hele productieproces en beschrijft beheersingsmaatregelen. Dit beheersproces, uitgaande van de Europese Unie, moet ervoor zorgen dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met zo weinig mogelijk risico op besmetting.

Hygiënecode

Een aantal branches heeft een hygiënecode opgesteld. Als u werkt volgens zo’n goedgekeurde hygiënecode, voldoet u automatisch aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid, zowel voor de basisvoorwaarden (zoals hygiëne, bouwkundige zaken, plaagdierbestrijding, opleiding, enzovoort) als voor HACCP.

Als er geen standaard hygiënecode is, moet het bedrijf zelf een HACCP-systeem uitwerken.

Deze ISO norm combineert concrete voedselveiligheid condities, gebaseerd op de basis voorwaarden en de HACCP-standaard van de Codex Alimentarius, en management van de beheersmaatregelen op basis van de ISO 9001.

Waarom ISO 22000?

Zorg voor de juiste certificering voor voedselveiligheid.

Meer weten over ISO 22000

De IMR professional helpt u graag verder.

Nieuws

Omgevingswet

Invoering Omgevingswet gaat naar verwachting per 1 januari 2024 in

De invoering werd al eerder uitgesteld naar 1 januari 2023 en vervolgens naar 1 juli,…

Lees meer
Veilig graven met crow 500

Veilig graven met CROW 500

Sinds dit jaar (1 januari 2022) moet iedereen in de graafketen zich houden aan de…

Lees meer
Back To Top