Programma Assertief Denken en Doen
Op maat gemaakt programma met als thema Assertiviteit
IMR biedt een op maat gemaakt programma met als thema Assertiviteit aan voor organisaties die hier behoefte aan hebben. Het programma is ontwikkeld om een medewerker vanuit een steviger (zelf) vertrouwen op te laten komen voor de eigen input, mening of belang. Assertiviteit is een manier van denken, een vaardigheid én een keuze. Dit is te trainen. Als uw medewerkers zich duidelijker weten uit te spreken, draagt dat bij aan persoonlijke daadkracht, welbevinden, zelfvertrouwen en uiteindelijk de gewenste prestatie voor uw organisatie. Benieuwd naar het programma?
IMR gaat samen met u aan de slag
Signaleert u dat uw medewerkers of collega’s behoefte hebben aan een programma met als thema Assertiviteit? Dan gaat IMR graag samen met u aan de slag. Het programma vindt plaats in een tijdsbestek van meerdere dagdelen, inclusief tijd om te experimenteren. Want juist in deze tijd gebeurt het. Medewerkers krijgen de ruimte om het nét even anders te doen en te ontdekken wat dat brengt. Uiteraard op de manier die bij de deelnemer(s) past.
Het programma
Intakegesprekken
Starten met het programma? We beginnen met het afnemen van intakegesprekken met deelnemers. Uit deze gesprekken komen diverse leerwensen, die wij op een rij zetten. Vanuit daar wordt het programma op maat gegeven. Een aantal voorbeelden van leerwensen:
- Ik wil beter mijn plek innemen in een vergadering met ‘stevige’ gesprekspartners.
- Ik wil nadrukkelijker mijn mening of advies inbrengen (eigen stem laten horen), proactiever zijn.
- Ik wil leren beter een gesprek of vergadering te sturen.
- Ik wil leren om feedback te vragen, te ontvangen en te geven.
- Ik wil als het nodig is duidelijk ‘nee’ kunnen zeggen zonder mij schuldig te voelen.
Onderwerpen van het programma
De onderwerpen, waar de deelnemers het meeste baat bij hebben komen aan bod. Enkele voorbeelden van onderwerpen binnen het programma:
- Weten wat assertiviteit inhoudt en welke gedragingen er wel en niet bij horen.
- Onderzoeken van het eigen patroon dat assertief gedrag in de weg staat.
- Leren wat het lastig maakt en waarom je het dan toch juist wél wil doen.
- Experimenteren met assertief gedrag in de praktijk, samen evalueren en reflecteren – dialoog en vraag vaardigheden verbeteren.
- Oefenen met uitspreken, bespreken, afspraken maken en aanspreken (aanspreekcirkel).
- Feedback (durven) vragen en feedback geven.
- Zichtbaar zijn – stevig staan.
- Als afsluiting geeft elke deelnemer een presentatie over het eigen leerproces.
Follow up door leidinggevende
Om de deelnemers van het programma te ‘herinneren’ en supporten in het daadwerkelijk assertiever denken én doen zijn er vervolgstappen nodig. De leidinggevende heeft hier een belangrijke rol in. Het is wenselijk om als leidinggevende in gesprek te gaan met de collega en nieuwsgierig te zijn naar de experimenten in de praktijk, te vragen naar wat goed gaat en wat er mogelijk beter kan. Waardering uitspreken voor de vorderingen die u ziet, hoort en ervaart en een verbeterpunt aan te dragen als dat van toepassing is.
Interesse in het programma Assertief Denken en Doen van IMR?
Heeft uw organisatie, of enkele medewerkers binnen uw organisatie, interesse in het programma? Neem contact met ons op. Wilt u meer informatie of samen de mogelijkheden voor uw organisatie bespreken? Wij helpen u graag.
Nieuws
Werkgeluk: zweverig, een hype of een sleutel tot succes?
Veel ondernemers hebben te maken met de nodige uitdagingen op de huidige krappe arbeidsmarkt. Er…
NIS2-richtlijn in werking gesteld voor EU-lidstaten
Op 16 januari 2023 trad de NIS2-richtijn in werking als opvolger van de NIS-richtlijn. NIS…