skip to Main Content

In de bouw gebeuren nog steeds veel ernstige ongevallen. Als organisatie heeft u een belangrijke rol bij het creëren van een veilige werkomgeving voor uw medewerkers. Echter dragen de medewerkers ook verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk dat alle medewerkers voldoende veiligheidsbewustzijn hebben. De Safety Culture Ladder (SCL) kan uw organisatie hierbij helpen. Volgens de Inspectie SZW, hebben een hoger veiligheidsbewustzijn en een sterke veiligheidscultuur juist op deze elementen een positief effect. Veiligheid in aanbestedingen en contracten leidt tot minder ongevallen op de bouwplaats!

Tot nu toe bepalen bouw- en bouw gerelateerde bedrijven zelf in hoeverre zij de uitgangspunten en kernwaardes van de Safety Culture Ladder integreren in hun bedrijfsvoering. Dat verandert echter nu grote opdrachtgevers in de bouwsector met ingang van 1 januari 2022 vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) het veiligheidsbewustzijn als verplichting opnemen in aanbestedingen en contracten.

In dit artikel legt Mark van den Berg, senior projectadviseur bij IMR Advies, uit hoe IMR organisaties ondersteunt met een maatwerkaanpak om de veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie snel en effectief te regelen.

Safety Culture Ladder (SCL)

Om het veiligheidsbewustzijn meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken, hanteren we vanaf 2021 de Safety Culture Ladder voorheen Veiligheidsladder. De Safety Culture Ladder is een certificeerbare norm die de mate van veiligheidscultuur meetbaar maakt binnen een organisatie. Door het toepassen van de ladder streeft de organisatie naar het verbeteren van houding en gedrag omtrent veiligheid. Middels de SCL kan een organisatie het aantal onveilige situaties terugdringen met minder incidenten tot gevolg.

De zes bedrijfsaspecten

De Safety Culture Ladder is verdeeld in zes bedrijfsaspecten:

  • leiderschap en betrokkenheid;
  • beleid en strategie;
  • organisatie en opdrachtnemers;
  • werkplek en procedures;
  • afwijkingen en communicatie;
  • audits en statistieken.

Hogere trede op de Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder telt vijf treden: organisaties kunnen opklimmen van trede 2 tot trede 5 (de eerste trede is niet certificeerbaar). Op basis van de verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen wordt een score gegeven aan de organisatie. De score wordt bepaald op basis van verschillende bedrijfskarakteristieken die dienen als beoordelingscriteria. Hoe hoger de score, hoe hoger de positie op de ladder. Er zijn verschillende certificatie varianten om hoger op de SCL te komen, zoals de TennetProRail of ViA. Voorafgaand aan certificatie moet goed bepaald worden welke variant van toepassing is. Certificatie vindt plaats op basis van interviews in het bedrijf en op projectlocatie(s). Er zijn drie manieren om (binnen de ViA) aan te tonen dat een bepaalde trede op de Safety Culture Ladder wordt gehaald:

  • certificering (dit leidt tot een SCL-Certificaat)
  • een SCL light audit (dit leidt tot een SCL light statement)
  • een Approved self-assessment geverifieerd door een certificerende instelling (dit leidt tot een Approved Self Assessment).

Bij aanbestedingen bij activiteiten voor ProRail zal volgens de Safety Culture Ladder Original worden geaudit, met het SCL Original certificaat tot gevolg.

Gunningsvoordeel bedrijven

Bedrijven die gecertificeerd zijn voor de Safety Culture Ladder Original komen in aanmerking voor een gunningvoordeel bij aanbestedingen bij activiteiten voor ProRail. Hoe groot dit gunningvoordeel is, hangt af van de trede (van trede 2, 3, 4 en 5) waarvoor de organisatie is gecertificeerd. Een hogere trede wordt pas bereikt als er meer aandacht is voor veiligheid. De ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben afgesproken om de Safety Culture Ladder niet bij gunning toe te passen.

Waarom de Safety Culture Ladder?

De Safety Culture Ladder is ontwikkeld door ProRail. Sinds 1 juli 2016 is het schema in beheer genomen door NEN, als internationaal erkend schemabeheerder. Met de overdracht naar NEN is ruimte gekomen om te verbreden naar andere sectoren en organisaties binnen en buiten Nederland. Het uitgangspunt is om organisaties en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. De SCL biedt voldoende ruimte om de uitwerking/toepassing ervan per sector ‘op maat’ te maken door eisen en criteria te interpreteren in de geest van de sector respectievelijk het type organisatie dat beoordeeld wordt.

Voordelen 

1. U toont uw betrokkenheid bij veiligheid.

2. U geeft zekerheid naar klanten en werknemers ten aanzien van veiligheid.

3. U draagt bij aan het voldoen aan relevante wet- en regelgeving.

Code of Governance Veiligheid in de Bouw

“Ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) nemen veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten.”  Dit betekent dat er vanaf 1 januari 2021 een Trede 2 verplichting bestaat bij alle partijen die voor ondertekenaars van de Code werken. Concreet betekent dit het behalen van een Veilig Bewust Certificaat of Statement ervaringsaudit of Statement SAQ. Afhankelijk van het type organisatie, risicoprofiel en opdrachtwaarde.

Webinar Safety Culture Ladder

Meer informatie over de Safety Culture Ladder? In de video hieronder vertellen Floris Boogert en Danielle van Veen meer over de Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder).

Safety Culture Ladder

Meer weten over de Safety Culture Ladder?

De IMR professional helpt u graag verder. Wij helpen u met de Self Assessment en bij het behalen van het Veilig Bewust Certificaat of Statement ervaringsaudit of Statement SAQ. We bespreken graag de mogelijkheden. Naast de Safety Culture Ladder bieden wij ook VCA en ISO certificeringen aan.

Janine Van Zee

Janine de Wolf

Nieuws

Fijne feestdagen

IMR wenst u fijne feestdagen!

Wij zijn blij dat we het afgelopen jaar weer met veel plezier verschillende klanten hebben…

read more
ransomware

Voorkom ransomware dreigingen. Bekijk onze poster met handige tips.

Dreigingen van ransomware komen steeds vaker voor. Cybercriminelen worden steeds slimmer en het is dan…

read more
Back To Top