skip to Main Content

In de bouw gebeuren nog steeds veel ernstige ongevallen. Als organisatie heeft u een belangrijke rol bij het creëren van een veilige werkomgeving voor uw medewerkers. Echter dragen de medewerkers ook verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk dat alle medewerkers voldoende veiligheidsbewustzijn hebben. De Veiligheidsladder (VHL) kan uw organisatie hierbij helpen.

Volgens de Inspectie SZW, hebben een hoger veiligheidsbewustzijn en een sterke veiligheidscultuur juist op deze elementen een positief effect. Veiligheid in aanbestedingen en contracten leidt tot minder ongevallen op de bouwplaats!

De veiligheidsladder

Om het veiligheidsbewustzijn meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken, hanteren we vanaf 2021 de Veiligheidsladder. De Veiligheidsladder is een certificeerbare norm om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in bedrijven te meten en continu te verbeteren. Doordat aangespoord wordt tot het bewust veilig handelen zorgt het voor meer veiligheidsbewustzijn. Hiermee kan een organisatie het aantal onveilige situaties terugdringen met minder incidenten (zoals verzuim en schades) tot gevolg.

Zes bedrijfsaspecten

De Veiligheidsladder is verdeeld in zes bedrijfsaspecten:

  • leiderschap en betrokkenheid;
  • beleid en strategie;
  • organisatie en opdrachtnemers;
  • werkplek en procedures;
  • afwijkingen en communicatie;
  • audits en statistieken.

Op basis van de verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen wordt een score gegeven aan de organisatie. De score wordt bepaald op basis van verschillende bedrijfskarakteristieken die dienen als beoordelingscriteria. Hoe hoger de score, hoe hoger de organisatie komt op de Veiligheidsladder.

Gunningsvoordeel bedrijven

Bedrijven die gecertificeerd zijn voor de Veiligheidsladder komen in aanmerking voor een gunningvoordeel bij aanbestedingen. Hoe groot dit gunningvoordeel is, hangt af van de trede (van trede 2, 3, 4 en 5) waarvoor de organisatie is gecertificeerd. Een hogere trede wordt pas bereikt als er meer aandacht is voor veiligheid.

Waarom de Veiligheidsladder?

De Veiligheidsladder is ontwikkeld door ProRail. Sinds 1 juli 2016 is het schema in beheer genomen door NEN, als internationaal erkend schemabeheerder. Met de overdracht naar NEN is ruimte gekomen om te verbreden naar andere sectoren en organisaties binnen en buiten Nederland.

Het uitgangspunt is om organisaties en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. De Veiligheidsladder biedt voldoende ruimte om de uitwerking/toepassing ervan per sector ‘op maat’ te maken door eisen en criteria te interpreteren in de geest van de sector respectievelijk het type organisatie dat beoordeeld wordt.

Voordelen Veiligheidsladder

1. U toont uw betrokkenheid bij veiligheid.

2. U geeft zekerheid naar klanten en werknemers ten aanzien van veiligheid.

3. U draagt bij aan het voldoen aan relevante wet- en regelgeving.

Meer weten over de veiligheidsladder?

De IMR professional helpt u graag verder. We bespreken graag de mogelijkheden. Naast de Veiligheidsladder bieden wij ook VCA en ISO certificeringen aan.

Tom Hebben

Tom Hebben

Nieuws

Terugblik en vooruitblik IMR op 2019 en 2020

Op naar een nieuw jaar met IMR

Het lijkt of we nog maar net zijn gestart in 2019, maar het jaar loopt…

read more
Samenwerking IMR en EnergyProof

IMR start partnership met EnergyProof

IMR is een partnership gestart met EnergyProof, een gespecialiseerd adviesbureau met veel kennis van de…

read more
Back To Top