Skip to content
safety culture ladder 2.0

Safety Culture Ladder aangepast, aangescherpt en verbeterd

De vernieuwde Safety Culture Ladder SCL 2.0 kenmerkt zich door de beknopte, heldere inhoud en toevoeging van een nieuwe trede. Deze versie helpt bedrijven hun veiligheidscultuur te verbeteren door zich meer de richten op resultaten en praktische thema-indeling, met duidelijkere verschillen tussen de treden. We nemen graag de belangrijkste veranderingen met u door.

Waarom was herziening van de SCL nodig?

De herziening van de Safety Culture Ladder is doorgevoerd om het model toegankelijker en relevanter te maken voor diverse sectoren. Specifieke termen, vooral gerelateerd aan de spoorwegsector vanwege de afkomst van de SCL, zijn verwijderd voor bredere bruikbaarheid. Alle aanpassingen die zijn doorgevoerd zijn bedoeld om het gebruik en toepasbaarheid van de SCL te verbeteren.

Meer tredes en concretisering

De nieuwe versie is beknopter en duidelijker. Bovendien is er een eerste trede toegevoegd die belangrijk is voor het weergeven van het volledige groeiproces. Daarbij zijn de beschrijvingen van de treden nu oplopend en duidelijk, wat organisaties inzicht geeft in hoe ze kunnen groeien naar een hogere trede.

Helder en meer gestructureerd

SCL 2.0 biedt een praktische, thematische indeling waardoor gebruikers eenvoudiger zien wat belangrijk is per onderwerp. In tegenstelling tot de vorige editie die zich concentreert op individuele treden, wordt er in de nieuwe versie meer beoordeelt op basis van subthema’s en de verschillen tussen te treden. De focus verschuift naar de doelen en motivaties van bedrijven, met de nadruk op het behalen van resultaten in plaats van op de wijze van uitvoering. Hierbij wordt ook de houding en het gedrag van medewerkers geanalyseerd. Al deze aanpassingen zorgen voor een helder en gestructureerde SCL.

Overgang naar SCL 2.0

Vanaf 1 januari 2024 zijn audits op basis van het nieuwe SCL 2.0 mogelijk volgens het certificatieschema. 2024 dient als overgangsjaar, waarin certificatie zowel op basis van SCL 2.0 als op de voorgaande versie kan. Vanaf 2025 is (her)certificatie alleen op SCL 2.0 toegestaan. Vervolgaudits kunnen nog steeds tegen de oudere versie, maar bij overstap naar SCL 2.0 is een initiële audit nodig. Vanaf 2028 zijn enkel certificaten die gebaseerd zijn op SCL 2.0 (of latere versies) geldig.

Samen met IMR aan de slag met SCL 2.0

Wilt u het Safety Culture Ladder certificaat behalen? Of wilt u meer informatie? Onze IMR-professionals staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvende informatie of om direct aan de slag te gaan.

Back To Top