Skip to content
bouw

Aanscherping van handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving en Arbowet per 1-1-17

In de bouw vallen helaas nog te veel dodelijke slachtoffers door arbeidsongevallen. De treurige statistiek is, is dat vorig jaar bijna om de twee weken een dodelijk slachtoffer viel. Halverwege 2016 was het aantal dodelijke ongevallen in de bouw met 56% toegenomen. De bouwsector is helaas een uitschieter, in alle andere sectoren bij elkaar valt ongeveer hetzelfde aantal slachtoffers over een jaar.

Aanscherping van de wet

Een belangrijke oorzaak van deze dodelijke ongelukken is vallen. Vallen, struikelen en vallen van hoogte zijn gevaarlijke veroorzakers van dodelijk letsel. Daarom was een duidelijke aanscherping van de wet per 1 januari 2017 om onveilige situaties te kunnen bestraffen en voorkomen hard nodig. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan per 1 januari beter en harder optreden tegen opdrachtgevers die de Arbowet overtreden. Tevens wordt op deze manier meer bewustzijn over veiligheid gecreëerd.

Veilig en gezond in alle fasen van een project

Het ministerie wil stimuleren dat opdrachtgevers vanaf de start van een project beter nadenken over veilig en gezond werken. De wijzigingen van de bepalingen moeten ertoe leiden dat opdrachtgever ook invulling gaat geven aan de eigen verantwoordelijkheid om veiliger en gezonder te werken in alle fases van de opdracht. Bijvoorbeeld door van tevoren een duidelijke planning en structuur aan te geven voor veiligheid en gezondheid (VG) komen deze niet op de laatste plaats. Een IMR Professional kan uw VG-coördinator helpen met eventuele vragen en de invulling van de structuur voor veiligheid en gezondheid.

Is het bij u goed geregeld?

De inspectie zal in het begin vooral letten op valgevaar, omdat dit de grootste boosdoener is. Mocht dit op uw werklocatie niet goed geregeld zijn, dan worden werkzaamheden direct stopgezet en kan u een boete opgelegd krijgen tot wel €13.550. Bent u benieuwd of dit op uw project goed geregeld is? Neem dan vandaag nog contact op met een professional van IMR voor een evaluatie.

Back To Top