Bevorder houding en veilig gedrag met de Safety Culture Ladder
Een veilige werkomgeving is van levensbelang. De meeste bedrijven hebben veiligheidsrisico’s inzichtelijk gemaakt en een veilige werkomgeving gecreëerd voor hun medewerkers. Toch komen onveilige situaties en ongevallen op de werkvloer nog steeds voor. Houding en gedrag van medewerkers hebben hier sterk invloed op. Het bevorderen van veilig gedrag en een positieve veiligheidshouding is de volgende stap. De Safety Culture Ladder kan hiermee helpen. Wat dit is, waarom het van belang is voor uw organisatie en hoe u zich kunt certificeren leest u hier.
Wat is de Safety Culture Ladder?
De Safety Culture ladder is een certificeerbare norm die de mate van veiligheidscultuur binnen een organisatie meetbaar maakt. Door het toepassen van de Safety Culture Ladder streeft een organisatie naar het verbeteren van houding en gedrag omtrent veiligheid. Hierdoor kan een organisatie het aantal onveilige situaties terugdringen met minder incidenten (zoals verzuim en schades) tot gevolg. Aandachtspunten, welke zijn verdeeld in 6 bedrijfsaspecten, in de Safety Culture Ladder zijn:
- Leiderschap en betrokkenheid;
- beleid en strategie;
- organisatie en opdrachtnemers;
- werkplek en procedures;
- afwijkingen en communicatie;
- audits en statistieken.
Voordelen Safety Culture Ladder
Het doel van de Safety Culture Ladder is het terugdringen van het aantal onveilige situaties in uw bedrijf. Er zitten grote voordelen aan werken met de ladder, namelijk:
- U geeft klanten en werknemers zekerheid ten aanzien van veiligheid.
- Minder snel uitval van werknemers door ongevallen of (langdurige) ziektes.
- U draagt bij aan het voldoen aan relevante wet- en regelgeving.
Treden Safety Culture Ladder
De Safety Culture Ladder telt vijf treden. Organisaties kunnen opklimmen van trede 2 tot 5. Organisaties bepalen zelf hoe hoog ze de lat leggen. Hoe veiliger een bedrijf werkt, hoe hoger de positie op de ladder. Er zijn verschillende certificatie varianten binnen de Safety Culture Ladder, zoals de Tennet, ProRail of ViA variant. Voordat een keuze voor een variant gemaakt wordt is het goed om dit af te stemmen met de opdrachtgevers.
Self Assessment Questionaire
Om te voldoen aan de gekozen trede start een bedrijf altijd met een zelfbeoordeling (SAQ). Op basis hiervan worden acties bepaald en uitgevoerd om aan de eisen van de laddertrede te voldoen.
Certificatie
Er zijn drie manieren om (binnen de ViA) aan te tonen dat een bepaalde trede op de Safety Culture Ladder wordt gehaald:
- Certificering (dit leidt tot een SCL-Certificaat).
- Een SCL light audit (dit leidt tot een SCL light statement).
- Een Approved self-assessment geverifieerd door een certificerende instelling (dit leidt tot een Approved Self Assessment).
Bij aanbestedingen bij activiteiten voor ProRail zal volgens de Safety Culture Ladder Original worden geaudit, met het SCL Original certificaat tot gevolg. Certificatie vindt plaats op basis van interviews met medewerkers uit alle afdelingen van het bedrijf en zowel op de eigen locatie als op projectlocaties.
Relatie met ISO 45001 (OHSAS) en VCA
De Veiligheidsladder is geen systeemnorm zoals ISO 45001 (OHSAS) en VCA. Het toepassen van de Veiligheidsladder zonder veiligheidsmanagementsysteem als ISO 45001 (OHSAS) en VCA is lastig, maar wel mogelijk. De Safety Culture Ladder is een goede aanvulling en volgende stap voor het verder vergroten van het veiligheidsbewustzijn voor bedrijven welke in bezit zijn van een ISO 45001 (OHSAS) en VCA certificaat.
Gunningsvoordeel bedrijven
Bedrijven die gecertificeerd zijn voor de Safety Culture Ladder Original komen in aanmerking voor een gunningvoordeel bij aanbestedingen bij activiteiten voor ProRail. Hoe groot dit gunningsvoordeel is, hangt af van de trede waarvoor de organisatie is gecertificeerd. De ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben afgesproken om de Safety Culture Ladder niet bij gunning toe te passen
Code of Governance Veiligheid in de Bouw
“Ondertekenaars van de GCVB nemen veiligheidsbewustzijn als verplichting op, in aanbestedingen of contracten“. Dit betekent dat er vanaf 1 januari 2022 een trede 2 verplichting bestaat bij alle partijen die voor ondertekenaars van de Code werken. Concreet betekent dit het behalen van een SCL certificaat, SCL light statement of Approved Self Assessment, afhankelijk van het type organisatie, risicoprofiel en opdrachtwaarde.
Certificeren voor de Veiligheidsladder met IMR
De Safety Culture Ladder is ontwikkeld door ProRail en overgenomen door de NEN, Tennet en ViA. Het uitgangspunt van de SCL is om organisaties en hun medewerkers te stimuleren om bewust veilig te werken. IMR helpt u met de Self Assessement en bij het behalen van SCL Original certificaat, SCL light statement of Approved Self Assessment.
Neem contact met ons op. De IMR professional helpt u graag verder. We bespreken graag de mogelijkheden voor uw organisatie. Naast de Safety Culture Ladder bieden wij ook VCA en ISO certificeringen aan.