Blijf op de hoogte van de nieuwe regels voor rolsteigers
Per 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels voor het werken met rolsteigers. Deze nieuwe regels zijn al gepubliceerd geweest in april 2016, in het vernieuwde A-blad Rolsteigers. Het A-blad is van toepassing voor werkgevers en werknemers die werken met rolsteigers en is vooral handig voor opdrachtgevers, ontwerpers, werkvoorbereiders en fabrikanten
Wijzigingen en vernieuwingen
De wijzigingen hebben vooral te maken met de opbouwmethode en de persoon die de steiger opbouwt. Er wordt bijvoorbeeld meer aandacht gegeven aan de randbeveiliging en bescherming voor de persoon die de rolsteiger opbouwt. Het doel van deze vernieuwingen is het veilig en gezond realiseren van een correcte werkplek op hoogte. Hierdoor moet het aantal ongevallen tijdens de opbouw en demontage, maar ook tijdens het gebruik, worden teruggedrongen.
Specificaties
Bij het opbouwen van rolsteigers, vanaf 2,5 meter stahoogte, dient een randbeveiliging aanwezig te zijn voordat het werkplatform betreden wordt. Deze randbeveiliging moet bestaan uit minimaal een heupleuning en bij voorkeur een knieleuning. Een uitzondering is wanneer de afstand tot de gevel minder dan 15 centimeter is, dan is aan deze zijde een leuning niet nodig. Ook tijdens het werken op de rolsteiger is de randbeveiliging (heup- en knieleuning en schoprand) verplicht.
Oplossingen
Er zijn verschillende oplossing op de markt om te zorgen voor een veilige reling tijdens het opbouwen van rolsteigers. Het kunnen bijvoorbeeld tijdelijke of permanente heupleuningen en knieleuningen zijn, of diagonale, samengestelde systeemelementen die het leuningwerk vervangen. Let erop dat u altijd de beschrijving van de fabrikant moet opvolgen.
Ongevallen rolsteigers
Jaarlijks worden er ongeveer 35 ernstige ongevallen met rolsteigers gemeld bij de Inspectie SZW. Gemiddeld is 1,5 hiervan met dodelijke afloop en ongeveer 4 met blijvend letsel. Zowel tijdens de opbouw, het gebruik, of de demontage komen deze ongevallen voor. Door fouten tijdens opbouw, maar ook door fouten tijdens gebruik kunnen er zowel voor gebruikers als voor voorbijgangers gevaarlijke situaties ontstaan.
Oorzaken ongevallen
Enkele oorzaken van ongevallen:
- Onvoldoende verankering of en/of stabilisatie van de steiger
- Geen duidelijke randbeveiliging en/of een te grote afstand tot de gevel
- Falend evenwicht door verkeerd opbouwen, verkeerde positie, staan op voorwerpen of verplaatsen van de steiger met iemand er op.
- Onveilige locatie door ongeschikt opstelvlak of binnen gevaarzone (aanrijdgevaar of val trajecten)
Informatie
Meer informatie? Neem contact op met onze professional. Deze beantwoord al uw vragen! Tevens kunt u het A-blad Rolsteigers bekijken.