De fases van het opbouwen van een Rolsteiger
Waar moet u allemaal op letten tijdens het gebruik van rolsteigers? Samen met onze professional Axel van den Berg bespreken we de verschillende fases.
Fase 1: De voorbereiding
Zorg ervoor dat van tevoren duidelijk is of het inzetten van een rolsteiger mogelijk is. Kijk hierbij naar de werkhoogte en de omgeving (stabiliteit ondergrond, bereikbaarheid, voorbijgangers, verkeer, elektriciteitsleidingen, etc.). Zet het juiste, periodiek geïnspecteerde materieel in. Controleer of alle onderdelen in goede staat zijn en of de steiger compleet is. Het kan mogelijk zijn dat het inzetten van een hoogwerker of een staand stalen steiger een betere, veiligere optie is. Door dit reeds in de calculatiefase te beoordelen komt u niet voor verassingen te staan tijdens de bouwfase.
Fase 2: De opbouw
Laat de opbouw van het rolsteiger alleen gebeuren door voldoende geïnstrueerde en/of ervaren gebruikers. Bouw de rolsteiger op conform de opbouwinstructie in de gebruikershandleiding van de fabrikant. Deze bevat onder andere informatie over de maximale opbouwhoogte, de toelaatbare belasting en toegestane standaard configuraties. Zorg voor een veilige opbouw door gebruik te maken van een systeem met voorloopleuningen. Zet de omgeving af bij het werken in de nabijheid van verkeer, voetgangers of derden op de bouwplaats. Zorg ervoor dat de rolsteiger niet kan worden beklommen door onbevoegden voor en na de werkuren (afzetten onderkant steiger).
Fase 3: Het gebruik
Zorg ervoor dat voor het gebruik de rolsteiger gecontroleerd wordt door de gebruikers of een door onafhankelijke medewerker. Gebruik hiervoor een checklist en leg de controle vast. Zorg ervoor dat medewerkers op de rolsteiger zich houden aan de gedragsregels zoals die er zijn voor het werken op een rolsteiger:
- Rolsteigers niet belasten met te veel materiaal en gereedschap.
- De stabilisatoren zijn bedoeld voor stevigheid, je mag er niet op gaan staan.
- Zorg waar nodig voor aarding van de rolsteiger.
- Gebruik geen opstaphulpmiddelen, ladders of trappen op de rolsteiger
- Beklimmen van en werken op de rolsteiger alleen als de wielen geblokkeerd zijn.
- Beklimmen/afdalen van de steiger altijd aan de binnenkant van de rolsteiger.
- Gebruik hulpmiddelen voor het transport van materiaal en gereedschap naar het werkplatform.
- Neem nooit steigeronderdelen weg, voer aanpassingen aan een steiger alleen in overleg met een hiervoor deskundige uit.
- Houd de werkvloer netjes! Zorg dat materialen en gereedschappen niet tot vallen of struikelen leiden.
Regels voor het verplaatsen van rolsteigers:
- Het is verboden een rolsteiger te verplaatsen als er nog iets of iemand op de rolsteiger aanwezig is;
- Een steiger tot een hoogte van 8 meter mag worden verreden;
- Tijdens het verrijden moeten de stabilisatoren zonder wieltjes zo laag mogelijk bij de grond blijven. Als de stabilisatoren wieltjes hebben, dan moeten deze op de grond blijven;
- Zorg ervoor dat de stabilisatoren niet kunnen verschuiven tijdens het verrijden;
- De ondergrond moet vlak zijn;
- Is de ondergrond niet hard of vlak genoeg, dan moeten voorzieningen getroffen worden om deze geschikt te maken, bijvoorbeeld middels planken of U- profielen.
Let bij het inzetten van medewerkers die op hoogwerkers gaan werken op gedrag (jeugdigen onder toezicht), fysieke gesteldheid (ouderen), hoogtevrees, medicijngebruik en dergelijke. Deze aspecten kunnen het risico op het ontstaan van ongevallen verhogen. Houd hier dus goed toezicht op.
Fase 4: Demontage
Zorg tijdens de demontage dat ook dit wordt uitgevoerd door voldoende geïnstrueerde medewerkers. Door het weghalen van schoren of randbeveiliging is het risico op ongevallen tijdens demontage aanwezig
Bron: Volandis