Skip to content
Veiligheidsbewustzijn

In gesprek over veiligheidsbewustzijn

Veiligheidsbewustzijn op de werkvloer is belangrijk. Gaat u in uw organisatie regelmatig het gesprek met elkaar aan hierover? Stelt u vragen om elkaar bewuster te maken van het gedrag, mogelijke consequenties en kijkt u samen naar een veiliger alternatief? De training Veiligheidsbewust – zijn en doen! van IMR wil bewustwording over veiligheid naar een hoger niveau tillen. Hoe gaat zo een incompany training? Wij vertellen het u graag!

Hoe oud wilt u worden en hoe hoopt u zich op die leeftijd te voelen?

Deze startvraag in de training Veiligheidsbewust – zijn en doen! brengt het gesprek over veilig en gezond oud worden op gang. Het wordt nog interessanter als we ingaan op de vraag: ‘hoe heeft u zich dan te gedragen?’ Genoemde antwoorden zijn: meer bewegen, beter met stress leren omgaan, dingen doen die energie geven, gezonder eten en stoppen met roken. Veel mensen weten dat ze nog beter voor zichzelf kunnen zorgen om gezond en oud te worden, maar in de praktijk is dat nog best lastig. Op werk is dat niet heel veel anders. We weten precies wat nodig is om gezond en veilig te werken. Kijk maar naar de regels, procedures, protocollen en toolboxmeetings. Maar toch lukt het nog niet altijd om ons daadwerkelijk veilig te gedragen op de werkvloer.

De automatische piloot ziet dingen over het hoofd

Het overgrote deel, 95%, van ons gedrag is onbewust. U kunt er dus van uitgaan dat de automatische piloot met regelmaat zaken over het hoofd ziet. We schatten de uitkomst van een situatie vaak positiever in. “Dit overkomt mij toch niet” en “het gaat altijd goed” zijn gedachten (of excuses) die vaak door ons hoofd schieten. Maar toch gebeuren er nog vaak genoeg incidenten omdat we niet altijd alert genoeg zijn. We kunnen elkaar helpen om hier scherper in te worden door met elkaar het gesprek aan te gaan en waar nodig elkaar aan te spreken op veilig én onveilig gedrag. Niet met een opgeheven vinger, maar door het stellen van vragen vanuit je betrokkenheid bij elkaar als collega’s.

Betrokkenheid collega’s en organisatie

Hoe betrokken zijn we als organisatie en collega’s écht bij elkaar? Wat is de intrinsieke motivatie om het verschil te maken in het veilig werken? Hoe kan iedereen hieraan bijdragen? Door middel van onze IMR Incompany training Veiligheidsbewust – zijn en doen! wordt kennis en kunde over wet- en regelgeving gecombineerd met het gesprek over veranderen van gedrag en cultuur in de praktijk. We verkennen met directie, leidinggevenden, management en medewerkers sámen verwachtingen, dilemma’s, uitdagingen en mogelijkheden om de lat wat betreft veiligheidsbewustzijn hoger te leggen.

IMR Advies helpt graag

Bent u nieuwsgierig wat IMR voor uw organisatie kunt betekenen of wilt u meer informatie over de training Veiligheidsbewust – zijn en doen!? Neem dan contact met ons op!

Back To Top