Skip to content

Nieuwe kortingen op bestuurlijke boetes bij overtreden arbowet

Het overtreden van de arbowet kan leiden tot een boete. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het veroorzaken van een ernstig ongeval of het blootstellen van medewerkers aan gevaarlijke stoffen.

De hoogte van de boete hangt af van hoe goed uw organisatie de invulling van arbeidsomstandigheden geregeld heeft. Zoals u bekend bent is een goede RI&E hierbij belangrijk. Maar wist u dat als uw alles goed geregeld heeft er een mindering van de opgelegde boete mogelijk is? Deze korting kan oplopen tot wel vier keer 25 procent. Deze verandering is sinds december 2015 actief.

Veranderingen beleidsregel Arbowet

In december 2015 zijn veranderingen opgetreden in het regeringsbeleid met betrekking tot de matiging van boetes bij overtredingen. De wijziging betreft het opnemen van een extra matigingsgrond bij het opleggen van bestuurlijke boetes.

Wat houdt de wijziging beleidsregel Arbowet precies in voor u als bedrijf?

Als werkgever kunt u vier keer 25% korting op een boete krijgen. U moet dan wel aantonen dat alle risico’s zijn ingeschat en veilige werkwijze zijn ontwikkeld (25 %), adequate instructies heeft gegeven aan de medewerkers (25%) en toezicht houdt op het naleven van de regels en instructies (25%).

Deze kortingsmogelijkheden bestonden al, nieuw is echter dat u ook 25% korting krijgt als u inspanning heeft geleverd om de randvoorwaarden te creëren om de veilige werkwijze toe te passen. Denk hierbij aan extra tijd voor gebruik PBM’s of inzet extra medewerkers.

Ook nieuw is dat de kortingen afzonderlijk worden toegepast, dus per matigingsgrond!

Dit is dus goed nieuws als u nog niet alle stappen heb gezet voor het voldoen aan de arbowet of als u kunt aantonen dat er actie genomen zijn ter verbetering. De professionals van IMR helpen u graag ontbrekende zaken inzichtelijk te maken en middels praktische oplossingen invulling geven aan uw arbobeleid. Hiermee geeft u ook invulling aan alle matigingsgronden.

Ga voor een maximale korting, indien het onverhoopt toch mis gaat. Bel IMR: 0172 24 44 68.

Lees de officiële publicatie met het besluit in de staatscourant

Een goede RI&E is belangrijk

Alleen als alle risico’s bekend zijn en beheerst worden kunt u werken aan een veilige werkomgeving.  Met een RI&E heeft u de basis voor:

  • Goede instructies
  • Adequaat toezicht
  • Randvoorwaarden voor veilig werken
  • Voorkomen van boetes

Zorg dat de RI&E actueel voorkom boetes. Vraag IMR om advies!

IMR Advies helpt bedrijven met ISO-certificering en wettelijke zaken als de verplichte RI&E. De risico’s worden haarscherp in kaart gebracht. Vervolgens is er natuurlijk begeleiding achteraf; welke maatregelen moeten er worden genomen en hoe groot zijn de risico’s na het treffen van de juiste maatregelen?

Neem dus vandaag nog contact met ons op, IMR helpt u vervelende situaties te vermijden en voorkomen.

Back To Top