Ongevalsonderzoek
Ongevalsonderzoek naar aanleiding van een arbeidsongeval
Arbeidsongevallen moeten volgens de Arbeidsomstandighedenwet direct door de werkgever aan de Nederlandse Arbeidsinspectie worden gemeld. Het gaat hier om ongevallen waarbij het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis, er sprake is van blijvend letsel of als het slachtoffer overlijdt aan de gevolgen van het ongeval. Het doel van een ongevalsonderzoek is om de oorzaak te achterhalen, om maatregelen te nemen en verbeteringen door te voeren om soortgelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen.
Waar bestaat een ongevalsonderzoek uit?
De Arbeidsinspectie beoordeelt uw onderzoeksrapport en verbeterplan, als dat in orde is en de door u vastgestelde acties worden serieus opgevolgd, voorkomt u vaak een boete. Een goed ongevalsonderzoek bestaat uit:
- Het verzamelen van de benodigde informatie;
- Een analyse van de verzamelde informatie;
- Passende maatregelen vaststellen;
- Het uitvoeren van een verbeterplan.
Hoe gaat een ongevalsonderzoek in zijn werk?
Een ongevalsonderzoek vindt zo snel mogelijk plaats na de melding van een arbeidsongeval. Het is belangrijk om de ongevalssituatie en -locatie zo veel mogelijk ongewijzigd te laten. De inspecteur van de Arbeidsinspectie kan dan het beste beeld schetsen van de gebeurtenissen. Bovendien zal de inspecteur spreken met betrokken en (oog)getuigen van het ongeval.
Volgens het nieuwe beleid van de Arbeidsinspectie is het aan de werkgever om zelf verder onderzoek te doen naar het ongeval. Bij uitzonderingen kan het voorkomen dat de Arbeidsinspectie besluit om dit verdere onderzoek uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn ongevallen met een dodelijke afloop, een ongeval met een kind (15 jaar of jonger) of een ongeval met een jeugdige (16- en 17-jarigen).
Een (arbeids)ongeval melden
Heeft het arbeidsongeval een ziekenhuisopname en/of blijvend letsel als gevolg? Meld dit dan door te bellen naar 0800-5151 of het online meldformulier in te vullen.
Let op: als er sprake is van een dodelijk arbeidsongeval belt u direct 0800-5151 (24/7 telefonisch bereikbaar).
Waar u op moet letten
Het belangrijkste is dat het onderzoek antwoord geeft op de vraag: Hoe heeft het ongeval kunnen gebeuren en wat zijn de directe en basisoorzaken van het ongeval? Aan de hand van het onderzoek kan vervolgens een rapportage met verbeterplan worden opgesteld. Het doel hiervan is dat de werkgever leert van het arbeidsgeval en zo de veiligheid in het bedrijf verbetert om ongevallen in de toekomst te voorkomen.
IMR helpt met het onderzoek
Krijgt u onverhoopt te maken met een arbeidsongeval? De adviseurs van IMR staan voor u klaar. Wij zijn bekend met de werkwijze en gewenste ongevalsonderzoek methodiek van de Arbeidsinspectie. Hierdoor kunnen we u begeleiden en ondersteunen bij het uitvoeren van een ongevalsonderzoek.
Nieuws
Vacature (junior) Projectadviseur
Wil jij ook met ons meedenken en -doen en onze ondernemende klanten naar een hoger…
Werkgeluk: zweverig, een hype of een sleutel tot succes?
Veel ondernemers hebben te maken met de nodige uitdagingen op de huidige krappe arbeidsmarkt. Er…