Skip to content

Tips om veilig te (blijven) werken op vakantie

Voor u als ondernemer staat het werk waarschijnlijk nooit volledig stil. Zelfs op vakantie gaat uw laptop mee en klapt u deze zo nu en dan nog even open. E-mails checken, offertes controleren of brandende vragen van collega’s toch nog even beantwoorden. Om te kunnen werken heeft u vaak verbinding met een openbaar netwerk nodig. Toch levert dit op het gebied van veiligheid risico’s op. IMR vertelt u graag meer over informatiebeveiliging en geeft tips om ook op vakantie veilig te werken.

Waardevolle data beveiligen

Eén verkeerde klik kan ervoor zorgen dat uw computer of waardevolle data geblokkeerd wordt. Vanaf dat moment wordt de computer ‘gegijzeld’. Alle bestanden worden versleuteld en u krijgt pas weer toegang als er een bedrag betaald is. Gaat u op vakantie en maakt u met uw werklaptop gebruik van een openbaar (onbeveiligd) netwerk? Dan is er een kans dat u hiermee te maken krijgt. En dat is het laatste wat u wilt wanneer u geniet van een welverdiende vakantie.

Information Security Management System

Wij zeggen altijd: “Voorkomen is altijd beter dan genezen”. Zeker in het geval van ransomware. Deze malware is namelijk erg lastig te verwijderen. Processen rondom informatiebeveiliging kunnen naar een hoger niveau worden gebracht door een Information Security Management System (ISMS) te implementeren. De ISO 27001 norm geeft hier richtlijnen voor en helpt om goed na te denken over hoe er met informatie binnen de organisatie wordt omgegaan. Aan de hand van de risicoanalyse maakt u afspraken binnen het bedrijf. Het is een basis waar verder op kan worden gebouwd met concrete maatregelen.

Veilig werken op vakantie

Gaat u op vakantie aan het werk in een restaurant, bar of hotel? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aspecten om zo veilig mogelijk te werken. Met de onderstaande tips helpen wij je alvast op weg.

  1. Laptop versleutelen. Mocht u uw laptop kwijtraken op vakantie, wilt u natuurlijk niet dat anderen bij uw gegevens kunnen. Door uw laptop te laten versleutelen voorkomt u dat gegevens op de laptop voor iedereen toegankelijk zijn.
  2. Let goed op het verbindende netwerk. Het is erg verleidelijk om zo snel mogelijk met het eerste wifinetwerk te verbinden. Maar hier zijn risico’s aan verbonden. Een open wifi hotspot maakt u erg kwetsbaar. Het is voor andere dan erg makkelijk om toegang te krijgen tot uw laptop of telefoon. Wees kritisch en verbindt niet met een wifinetwerk zonder wachtwoord.
  3. Voer geen wachtwoorden, inloggegevens of andere vertrouwelijke informatie in bij een open netwerk. Mocht u toch verbinding maken met een open wifi hotspot, voer dan geen vertrouwelijke informatie in. En verstuur dit ook niet. Wilt u toch ergens inloggen of vertrouwelijk informatie versturen? Zorg dan dat u dit doet via een 4G-verbinding.
  4. VPN gebruiken. Om het internetgebruik privé te houden kunt u ervoor kiezen om een VPN te gebruiken. Een Viritual Private Network is een soort privénetwerk binnen een groter netwerk. Dit zorgt ervoor dat men via het openbare wifinetwerk geen inzicht krijgt in uw online activiteiten.

IMR helpt u veilig werken

IMR helpt organisaties met het inrichten en implementeren van het managementsysteem informatiebeveiliging (ISO 27001), afgestemd op uw organisatie. Benieuwd hoe uw organisatie er momenteel voor staat? Met de informatiebeveiligingsscan (IB-scan) van IMR Advies brengen wij de huidige stand van zaken voor uw organisatie in kaart. Zo werkt u voortaan met een gerust en veilig gevoel, zelfs op vakantie!  Heeft u vragen of interesse? Neem gerust contact met ons op.

Back To Top