Skip to content
Opleiding voor PUR-schuim

Verplichte opleiding voor werken met PUR

Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht om een speciale opleiding te hebben afgerond voor iedereen die werkt met diisocyanaten. Een stof die onder andere in lak, lijm en PUR zit. Waarom is een opleiding verplicht en wat betekent het precies? Wij vertellen u er graag meer over.

Wat is PUR(-schuim)?

PUR is een materiaal dat veel gebruikt wordt in de bouw- en isolatie-industrie. Het is een veelzijdig materiaal dat uitstekende isolatie-eigenschappen heeft en wordt gebruikt om bijvoorbeeld gebouwen en woningen te isoleren. Het is echter ook een stof die bij verkeerd gebruik of blootstelling gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Het inademen van PUR-dampen kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en ademhalingsproblemen. Daarnaast kan blootstelling aan PUR leiden tot huidirritatie en allergische reacties. Het is dus belangrijk dat werknemers die met PUR werken, weten hoe ze veilig met de stof om moeten gaan.

Inhoud van de opleiding

De verplichte opleiding zal bestaan uit een aantal modules die gericht is op het veilig werken met PUR. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan de eigenschappen van de stof, de mogelijke gevaren en de juiste manier van werken met PUR. De opleiding gaat ook in op het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen en hoe u deze op de juiste manier moet gebruiken.

Leveranciers zijn verantwoordelijk

Het is de verantwoordelijkheid van leveranciers van producten waarvoor de opleidingseis gaat gelden, om opleidingsmateriaal te ontwikkelen en beschikbaar te maken. Zij kunnen ook aangeven welke mate van opleiding nodig is voor welk product of toepassing. Het is aan te raden om contact op te nemen met de leverancier van uw producten om in te schatten wat de impact is en hoe u kunt voldoen aan deze nieuwe eisen. U moet rekening houden met:

  • De opleiding moet met goed gevolg afgelegd worden om met PUR te blijven werken;
  • De opleiding iedere vijf jaar herhaald moet worden;
  • De werkgever verantwoordelijk is om dit per medewerker te registreren;
  • Werkgevers die zich niet aan deze verplichting houden, riskeren een boete. De overheid zal de naleving van deze regelgeving actief controleren en handhaven.

De invoering van de verplichte opleiding voor werken met PUR is een belangrijke stap in het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van werknemers die met deze stof werken. Het is belangrijk dat werkgevers zich bewust zijn van de risico’s en dat ze hun werknemers voorzien van de juiste kennis en middelen om veilig te kunnen werken.

Meer weten?

Benieuwd naar meer informatie? Neem een kijkje op de website van de Rijksoverheid. Bij vragen kunt u gerust contact opnemen met onze professionals wij denken graag met u mee.

Back To Top