Skip to content
nieuwsbericht wetswijzigingen 2022

Wetswijzigingen 2022

Per 1 januari 2022 zijn er weer enkele wetswijzigingen doorgevoerd. In dit nieuwsbericht informeert onze collega Danielle van Veen u over een aantal wijzigingen van 2022 die eruit springen.

Rolsteigers

Eind 2021 is de nieuwe EN 1004 in werking getreden. Aansluitend hierop is het A-blad rolsteigers geactualiseerd. De belangrijkste wijziging is het feit dat het A-blad niet meer alleen van toepassing is op rolsteigers met een hoogte van 2,5 tot 12 meter, maar nu ook geldt voor rolsteigers met een platformhoogte lager dan 2,5 meter. Dit betekent dat de ‘kleine’ kamer-/rolsteigers nu ook aan deze richtlijn dienen te voldoen. Voor meer informatie kunt u de website van VSB raadplegen, waar een uitgebreide flyer met de wijzigingen te vinden is. Bekijk de flyer >

Toepassing werkbakken en werkplatforms

Arbobesluit artikel 7.23d is opnieuw gewijzigd. Kortgeleden is de verplichting ingegaan dat er een getoetst plan door een gecertificeerde kerndeskundige aanwezig moest zijn bij werkzaamheden met een werkbak/werkplatform aan een hijswerktuig. Dit is nu weer teruggedraaid. Het werkplan en de melding aan de inspectie zijn nog wel noodzakelijk, maar het plan hoeft niet meer getoetst te worden door een gecertificeerde kerndeskundige. Meer informatie hierover vindt u in het Arbobesluit art. 7.23d.

Roken

Door een wijziging in het Tabaks- en rookwarenbesluit zijn vanaf 1 januari 2022 alle rookruimtes, ook binnen organisaties, verboden. Het rookverbod geldt voor alle vormen van tabak, inclusief de e-sigaret met of zonder nicotine. Een rookplek buiten is alleen toegestaan als deze ruimte geen overlast biedt voor niet-rokers en moet in overleg met medewerkers en/of de ondernemingsraad worden bepaald. Wilt u meer informatie over deze wetswijziging? Neem een kijkje op de website van de Rijksoverheid.

Inspectie SZW weer Arbeidsinspectie

Vanaf 1 januari 2022 gaat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (weer) de Nederlandse Arbeidsinspectie heten. In het Engels noemen we het de ‘Netherlands Labour Authority’. De naam inspectie SZW sloeg niet aan bij werkgevers en werknemers, vandaar de keuze om de naam weer terug te draaien.

Heeft u vragen? De professionals van IMR staan voor u klaar

Heeft u vragen over een bepaalde wetswijziging? Of bent u benieuwd of onze professionals u kunnen helpen bij een ander vraagstuk? Neem gerust contact met ons op.

Voor een geheel overzicht van de wijzigingen in wetten en regelingen kunt u terecht op de website van Rijksoverheid.nl

Back To Top